Podniebienne Pieszczoty

Wpis

poniedziałek, 21 maja 2012

"Nalewka z młodych pędów sosny"

Czekaliśmy, pielęgnowaliśmy i w końcu jest!

Składniki:

  • 4 litry młodych pędów sosny
  • 1 l wódki
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 1 kg cukru


Dodatkowo:

  • 4 słoiki litrowe
  • butelki o łącznej pojemności około 1,8 l
  • cierpliwość ;)
  • 1 m gazy
  • drobne sitko
  • lejek


Przygotowanie:

Czubki sosny ugniatamy w słoikach, mocno dociskając. Zalewamy mieszanką spirytusu oraz wódki. Przygotowane do maceracji pędy pozostawiamy w słoikach na 14 dni, codziennie potrząsamy słoikiem, a najlepiej dwa razy dziennie - rano i wieczorem.

Po upływie dwóch tygodni przelewamy czubki przez duże sito i odcedzamy alkohol, który z powrotem przelewamy do słoików.

Pędy wsypujemy do dużej szklanej miski, zasypujemy warstwowo cukrem i pozostawiamy w bardzo ciepłym i nasłonecznionym miejscu na dwa dni, by puściły soki. Ja trzymałam je na balkonie, pogoda akurat dopisała, więc syropu wyszła pokaźna ilość. ;)

Następnie odciskamy czubki z nadmiaru syropu, najlepiej zrobić to garścią, by nie stracić ani kropelki.

Do miski w której robił się syrop - wlewamy alkohol i dokładnie łączymy ze słodką, pachnącą lasem cieczą.

Następnie należy przygotować wyparzone i czyste butelki.

Do główki butelki przykładamy lejek, do którego wkładamy drobniutkie sitko, dodatkowo wyłożone gazą. Przelewamy alkohol do butelek, zakręcamy i przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.

Mówią, że najlepsza jest po upływie kilku miesięcy - cóż więc nam pozostaje jak nie czekać? ;)
Oczywiście i tak nie pożałowaliśmy sobie po kieliszeczku nektaru leśnych Bogów. ;)

Zapraszam przy okazji do syropu bez alkoholu, również z sosny. ;)

Nalewka z młodych pędów sosny

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 maja 2012 19:53

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/22 16:58:39:

    Bardzo zdrowa na przeziębienia polecam :-)

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/22 17:10:26:

    Obawiam się, że nie doczeka przeziębień. ;p

  • Gość napisał(a) z host-abn-93-89-202-35.tkk.pl komentarz datowany na 2012/05/22 17:22:13:

    ten przepis w rodzinie jest znany od zawsze,a teraz swe drugie życie dostał dzięki Mojej Kochanej Córuni

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/23 10:09:36:

    Oby tylko dotrwała mamo do mojego albo Twojego przyjazdu. ;)

Dodaj komentarz

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne