Podniebienne Pieszczoty

Wpis

poniedziałek, 21 maja 2012

"Nalewka z młodych pędów sosny"

Czekaliśmy, pielęgnowaliśmy i w końcu jest!

Składniki:

  • 4 litry młodych pędów sosny
  • 1 l wódki
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 1 kg cukru


Dodatkowo:

  • 4 słoiki litrowe
  • butelki o łącznej pojemności około 1,8 l
  • cierpliwość ;)
  • 1 m gazy
  • drobne sitko
  • lejek


Przygotowanie:

Czubki sosny ugniatamy w słoikach, mocno dociskając. Zalewamy mieszanką spirytusu oraz wódki. Przygotowane do maceracji pędy pozostawiamy w słoikach na 14 dni, codziennie potrząsamy słoikiem, a najlepiej dwa razy dziennie - rano i wieczorem.

Po upływie dwóch tygodni przelewamy czubki przez duże sito i odcedzamy alkohol, który z powrotem przelewamy do słoików.

Pędy wsypujemy do dużej szklanej miski, zasypujemy warstwowo cukrem i pozostawiamy w bardzo ciepłym i nasłonecznionym miejscu na dwa dni, by puściły soki. Ja trzymałam je na balkonie, pogoda akurat dopisała, więc syropu wyszła pokaźna ilość. ;)

Następnie odciskamy czubki z nadmiaru syropu, najlepiej zrobić to garścią, by nie stracić ani kropelki.

Do miski w której robił się syrop - wlewamy alkohol i dokładnie łączymy ze słodką, pachnącą lasem cieczą.

Następnie należy przygotować wyparzone i czyste butelki.

Do główki butelki przykładamy lejek, do którego wkładamy drobniutkie sitko, dodatkowo wyłożone gazą. Przelewamy alkohol do butelek, zakręcamy i przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.

Mówią, że najlepsza jest po upływie kilku miesięcy - cóż więc nam pozostaje jak nie czekać? ;)
Oczywiście i tak nie pożałowaliśmy sobie po kieliszeczku nektaru leśnych Bogów. ;)

Zapraszam przy okazji do syropu bez alkoholu, również z sosny. ;)

Nalewka z młodych pędów sosny

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 maja 2012 19:53

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/22 16:58:39:

    Bardzo zdrowa na przeziębienia polecam :-)

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/22 17:10:26:

    Obawiam się, że nie doczeka przeziębień. ;p

  • Gość napisał(a) z host-abn-93-89-202-35.tkk.pl komentarz datowany na 2012/05/22 17:22:13:

    ten przepis w rodzinie jest znany od zawsze,a teraz swe drugie życie dostał dzięki Mojej Kochanej Córuni

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/23 10:09:36:

    Oby tylko dotrwała mamo do mojego albo Twojego przyjazdu. ;)

  • Gość falco2009 napisał(a) z ip-151-248-35-63.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2014/04/23 10:29:34:

    Chyba spróbuję , dotychczas robiłem nalewksi z jeżyn i wisni a pędy sosony tylko z cukrem . Przepis bez fajerwerków i spotykanego w innych przepisach zalewania czystym , nierozcieńczonym spirytusem.

  • Gość napisał(a) z xdsl.090.c81.petrotel.pl komentarz datowany na 2014/05/04 17:51:02:

    PRZED ZALANIEM PEDY SOSNY PLUCZEMY CZY NIE ?

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/06 17:54:45:

    Nie. Nie ma takiej potrzeby. ;)

  • agnar44 napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/04 10:02:16:

    ja pierw robie syrop ,po odcedzeniu pędy zalewam spirytusem nalewkowym -po 3 tygodniach gotowa nalewka

  • Gość PablitO napisał(a) z 88-199-89-38.tktelekom.pl komentarz datowany na 2014/08/16 21:13:27:

    Witam
    Ja robiłem wg innego przepisu i dałem spirytus z odrobiną przegotowanej wody bez wódki. Czy cos z tym nie tak?

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl