Podniebienne Pieszczoty

Wpis

sobota, 19 maja 2012

"Francuska przekąska na dwa głosy"

Składniki na pierwszą roladę:

  • 250 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 12 plastrów chudej szynki
  • 100 g żółtego sera
  • dwie gałązki czerwonej bazylii
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu


Składniki na drugą roladę:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 250 g kabanosów z łososia
  • kilka piórek szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta curry
  • szczypta chilli
  • 100 g żółtego sera


Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 arkusze papieru do pieczenia


Przygotowanie:

Po kupieniu gotowego ciasta, wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, by po lekkim rozmiękczeniu ponownie stało się elastyczne i nie rozpadało się w palcach.

Jeden arkusz papieru do pieczenia smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju, układamy na nim pierwszy placek ciasta, równo rozkładamy plasterki szynki (jednak tak, by pozostawić około 2 cm wolnej przestrzeni z każdej strony), posypujemy świeżo startym żółtym serem, nożyczkami tniemy gałązki bazylii.

Oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.

W miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną soli. Smarujemy wolne brzegi ciasta i  zwijamy jak zwykłą roladę. Najpierw boki do środka, a później delikatnie do góry.  Kiedy cała się ładnie zwinie i zamknie - malujemy ją jajkiem.

Z drugą roladą postępujemy identycznie, jednak musimy być bardziej delikatni, ponieważ kawałki kabanosów z łososia mogą naderwać ciasto przy zwijaniu.

Układamy więc kawałki łososiowych kabanosów (och, pycha!), posypujemy serem, szczypiorkiem, solą, curry i chilli.

Również smarujemy boki i wierzch jajkiem.

Po posmarowaniu obu roladek - przykrywamy je drugim papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, z termoobiegiem i nawiewem. Wkładamy blaszkę, pieczemy około 15 minut (warto jednak co kilka minut sprawdzać, żeby nie spalić naszych francuskich pyszności.

Po lekkim ostygnięciu - kroimy na niewielkie paszteciki.

Francuska przekąska na dwa głosy

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
sobota, 19 maja 2012 16:51

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/20 19:17:48:

    Wygląda mega pysznie, od samego patrzenia ślinka leci :-)

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl