Podniebienne Pieszczoty

Wpis

poniedziałek, 19 marca 2012

"Pieczona biała kiełbasa z puree chrzanowym"

Zbliża się Wielkanoc, w tym roku postanowiłam złamać 'standardowe' przepisy i stworzyć coś nowego, pisząc własną tradycję. ;)

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 4 duże cebule
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek


Puree:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 2 ząbki czosnku
  • Vegeta Natural
  • pieprz
  • 2 czubate łyżki chrzanu
  • sól
  • łyżeczka masła


Przygotowanie:

Do prodiża wlewamy około dwóch łyżek oliwy z oliwek (oczywiście można również użyć naczynia żaroodpornego), układamy ściśle obok siebie białą kiełbasę i posypujemy posiekaną cebulą wraz z czosnkiem. Na wierzchu układamy plastry mało tłustego boczku.

Pieczemy dobrą godzinę, co jakiś czas przewracając kiełbaskę na drugą stronę.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, dodajemy łyżeczkę masła i chwilę czekamy aż się rozpuści. Wlewamy śmietanę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy chrzanem, Vegetą Natural oraz pieprzem. Dokładnie miksujemy na idealnie gładką masę.

Podajemy z kiełbaską, ozdobione wiosenną natką pietruszki. ;)

Pieczona biała kiełbasa z puree chrzanowym

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
kuszeniesukkuba
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 marca 2012 17:13

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/19 17:19:42:

    Kiełbaska pychotka i do tego ten chrzanik :-)

  • kuszeniesukkuba napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/19 17:37:10:

    Polecam spróbować taką wariację. ;) niesamowicie zmienia smak często 'mulących' ziemniaków. ;)

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Serdecznie polecam:




Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne


zBLOGowani.pl